Nyår – hundens helvetesafton
Om några dagar ska ett nytt decennium vakas in och som vanligt kommer det att ackompanjeras av smällar och färgglada explosioner på himlen. Nyårsraketerna ska ge en festlig inramning till firandet men för hundar och hundägare innebär smällandet en lång pina. Förbud mot så kallade smällare infördes redan år 2000 men i stället saluförs raketer med smällarens ljudeffekter – vilket dessvärre fortfarande är lagligt. Problemen kvarstår alltså för åtminstone en tredjedel av landets hundar och deras familjer.
Det innebär att många hundar inte kan komma ut och rastas ordentligt under långa perioder, eftersom hundägaren inte vet när en smällare kan komma att fyras av. Det innebär att många hundar ligger under möblerna i timtal, darrande av rädsla, och vägrar komma fram. Det innebär att deras familjer inte kan fira en normal nyårshelg, eftersom de måste stänga in sig i sina hem med fördragna gardiner, ha högljudd musik på för att stänga ute ljudet, stoppa bomull i öronen på sin hund och oroa sig för sin hunds välbefinnande. Det innebär att många av de här hundarna måste drogas med psykofarmaka vid nyår, påsk och valborg för att de plågas så!
Svenska Kennelklubben hoppas att regeringen kan ta lärdom av Norge som har en betydligt restriktivare lagstiftning vad gäller fyrverkerier. I Norge har man till exempel helt förbjudit raketer på pinne samt begränsat tiden för övriga fyrverkerier till klockan 18–02 på nyårsafton. Resultatet blev 80 procent färre ögonskador och att inte en enda brand orsakades av fyrverkerier. Med tanke på att fyrverkeripjäser allvarligt skadar cirka 300 personer i Sverige årligen, de flesta barn och ungdomar, så är det ett resultat att sträva efter – även om man inte bryr sig om hundarna och hundägarna.
Från regeringens sida händer i stort sett ingenting. Svenska Kennelklubben uppvaktade försvarsminister Sten Tolgfors så sent som i maj i år, men han gav inga löften om förbättringar. Vi kräver att de lagar och regler som redan finns också efterlevs, till att börja med. Regelverken säger till exempel att:
• Barn och ungdomar under 18 år får inte köpa eller använda fyrverkerier. Att köpa fyrverkerier till en person under 18 år är jämställt med att langa alkohol.
• Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd från polismyndigheten, om användningen
innebär risk för skada eller olägenhet för person eller egendom (hundar räknas i det här fallet som egendom).
• Att utsätta djur för fyrverkerier är oförenligt med bland annat djurskyddslagen, som säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande.
Vi fortsätter kampen mot ohejdat smällande och hoppas att våra medlemmar och andra djurvänner också engagerar sig för att stoppa detta onödiga lidande för våra hundar. Kontakta ansvariga personer i regeringen och gör din röst hörd!
Så nu ska jag göra mitt för att få till förändringar, hoppas ni gör ert.
Nu lovar jag att det inte ska komma fler inlägg om detta förrän i december :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar